ROARING FIFTIES

 


2007: Op de kade in Schagen voor de oude haringlogger HOLLAND VII van mede-oprichter Roaring Fifties Ad Pas. De eerste officiële groepsfoto. (foto: Ruud Bais)  


 


ROARING FIFTIES

10 jaar zingen over ‘de woelige baren’


 

Anna Paulowna – Een tiental muziek vrienden vormden in 2006 de groep Roaring Fifties, sea songs & shanties. In april 2007 was het allereerste optreden in eigen dorp ter opluistering van een feest. Afgelopen januari (2017) startte het jaar met een optreden ter viering van het 10 jarige jubileum van de eigen groep!

Roaring Fifties bestaat uit een groep enthousiaste zangers en zangeressen van het maritieme lied. De leden zijn afkomstig uit Anna Paulowna, Julianadorp, Den Helder, Schagen en zelfs uit Wijde Wormer. Wekelijks repeteren ze hun repertoire. In de KEES schuur. Oorspronkelijk waren het vooral traditionele songs uit de tijd dat de zeeën bevaren werden met grote zeilschepen. Waar het werk begeleid werd door gezang onder aanvoering van de shantyman. Door de jaren heen kwamen daar meer sea songs bij. Liederen die verhalen over het rauwe leven aan boord, over verre landen en oorden, maar ook over heimwee en verlangen. En natuurlijk over de vrouwen, de liefde en drank.

Zangers van het eerste uur, Gerda Meulmeester en Piet de Pijper, hebben aan de wieg gestaan van Roaring Fifties. Gerda: “we hebben heel wat samen meegemaakt in die 10 jaar. De meeste optredens zijn vooral buiten. Niet op een podium, maar gewoon op straat. Dicht bij het publiek, zodat je goed contact hebt. Of niet, want soms vinden mensen dat ‘eng’ en lopen door. Maar meestal niet. Publiek dat meedoet is genieten. Dat is heerlijk zingen!” Piet: “We zijn ook eigenlijk gewoon straatzangers”. En niet altijd op de mooiste plekjes. Gerda: “weet je nog Piet, in Dordrecht, met Dort in Stoom, stonden we op de kade te zingen, komt er zo’n oude stoomboot langs varen. Nou, je kon wel stoppen, want we waren niet meer te horen en te zien door de herrie die het schip maakte en de berg rook die uit de schoorsteen kwam!”

In die tien jaar heeft de groep heel wat optredens verzorgd en zo een plekje verworven in het shanty- en folkmuziek wereldje. Ze worden uitgenodigd voor festivals in eigen land (o.a. Bie Daip, Rotterdam, Deunen & Deinen, SAIL Den Helder) en zijn inmiddels een vaste gast op het grote maritieme folkfestival in Vegesack (Duitsland). Het is een hechte groep geworden, die veel lief, maar ook leed heeft gedeeld, waarbij het zingen van de Last Shanty gelukkig nog bij 3 keer is gebleven.

Bijzondere momenten in het tienjarige bestaan zijn bijvoorbeeld het theaterconcert in 2009 in het Vikingschip, het meedoen aan 2 dvd-opnames en het uitbrengen van de CD in 2015. De eerste keer naar het Maritiem Festival in Vegesack-Bremen (2013) bracht de groep in één weekend wel heel veel bijzondere momenten: zo’n 8 diverse optredens op straat en op podia. Gerda: “op de slotavond stonden we op het ongelooflijk grote podium te zingen voor een enthousiast publiek van ècht hon-der-den mensen! Kip-pen-vel!”

Waar de naam Roaring Fifties vandaan komt wordt door Piet simpel uitgelegd: “Op het Zuidelijk Halfrond (daar onder Zuid Afrika) is een nogal onstuimig zeegebied, dat noemen ze de Roaring Forties. En de gemiddelde leeftijd van de zangers ligt rond de vijftig. (‘nou ja, tijdens de oprichting dan’, zegt Piet lachend) En het verwijst ook nog naar de breedtegraad waar Nederland op ligt. Die naam van dat gebied werd zo dus aangepast in Roaring Fifties”.

De groep wordt begeleidt door diverse zanger-muzikanten op gitaar, banjo, fluit, tin whistle, concertina, trekzak en percussie. En bijna iedere zanger zingt wel een keer de solo. Er zijn heel wat ‘kapiteins’ op het Roaring-schip, al tien jaar lang, maar met veel plezier!

 


Groepsfoto's door de jaren heen......Aan boord van de driemaster 'Statraad Lehmkuhl' Tall Ships Race - Den Helder, 2008  (foto Ria Kooijman)


 

    


Aan boord van een vissersboot in de haven van Workum. Liereliet festival - oktober 2010


 


....een heuuuule oude foto uit ....1812? (foto ?) 


 

  


Op de kade in de haven van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, zomer 2013 (foto Marijke van Schooten) 


 


Na de optredens nog even met onze gastvrouw op de foto - Shantyfestival Rotterdam, 2015 (foto ?)


 


Een nieuwe groepsfoto, vanwege nieuwe zangers. Zuiderzeemuseum Enkhuizen, 2016 (foto Marianne vd Pal) 


 


In de KEES schuur, voorafgaande ons jubileumconcert, 22 januari 2017  (foto Marijke van Schooten)


 

Artikel stond in de plaatselijke krant vanwege ons jubileumconcert, januari 2017 - Brigit

 

info@roaringfifties.nl