ROARING FIFTIES

 

 


Aan boord van de ´Bloody Mary´


     

Op de website van ShantyNederland las ik in april een oproep van Ruud Evers voor kleine koren. Om te komen spelen op het Grachtenfestival Meppel op zaterdag 9 juni 2018. 

'Meppel......is dat een eind rijden vanaf Anna Paulowna?'

Zo´n 132 km rijden, anderhalf uur met de auto. Dat is te doen. Een grachtenfestival? En een piraten- & shantykorenfestival? Dat willen wij Roaringers wel eens meemaken. Het werd een memorabele dag!

 

Het beloofde zelfs een warme dag te worden, de ´plu´ toch maar mee, dan blijft het zeker droog. Via de mail kregen we nog het verzoek om op tijd te komen, zodat we konden inschepen op het schip van de Waterlanders. Helaas was deze groep verhinderd, maar hun schip zou er zeker zijn. Om 12 uur hebben we ons gemeld op het Bleekerseiland en werden gelijk voorzien van een beker koffie en thee en heeeeerlijke broodjes! 

Rond een van de sta-tafels stonden een paar piraten. Het was een opvallend gezelschap en ik kon het niet laten om ze eens goed te bekijken. Ze hadden een perfect piratenuiterlijk. Dit waren ´op-ut-oog´ geen mannen, die de plaatselijke carnevals- & ijzerwarenwinkel hadden leeggekocht! Geen plastic laarzen en wc-kettingen om de nek of moeders parelkettinkje. Ohhhh, ik was echt onder de indruk. En m´n mond viel open, toen bleek, dat zij van de Waterlanders waren en eigenaar van het schip waarmee we gingen varen: een echt piratenschip ´Bloody Mary´genaamd. 

 

Met het schip voerden we door de hoofdgracht van Meppel, waar we voorbij de derde ophaalbrug aanlegde aan de Gasgracht voor de eerste stop. Aan boord zongen we onze liederen. En dat is een hele belevenis, want bewegelijk zijn we allen, maar ook het dek deinde lekker. 

                                        

Daar aan de Gasgracht moesten we wachten op het schip met de BoBo´s aan boord, waaronder de burgemeester van Meppel en zijn wethouders en de commissaris van de koning voor Drenthe, Mevr. Kleinsma. Met de Bloody Mary voorop voerden de stoet bootjes door de gracht terug richting Bleekerseiland, waar de eerste haring werd gepresenteerd. Een jaarlijks terugkerend gebeuren: het haring happen. 

Gedurende de dag voeren wij heen en weer door de gracht met op de kade veel volk dat met ons mee liep. Zoooo grappig! 

                                  

                         

                                                                                                

Het werd een fantastische dag! Van het festival in de stad hebben we niks gezien of gehoord. We waren meer dan tevreden met dit podium en de gastvrijheid van de ´Admiraal´, de schipper van de Bloody Mary en hun twee companen. 

 


Foto´s van Frea May, Thoni Meijer - ´Admiraal´ op de Bloody Mary, Brigit


INFO: Grachtenfestival Meppel:  http://www.grachtenfestivalmeppel.nl/

           Piratenkoor De Waterlanders:  http://www.dewaterlanders.nl/

           


juli 2018, Brigit


 

info@roaringfifties.nl